
NHS APPLICANTS’ FREQUENTLY 

ASKED QUESTIONS 
 

1. Will I be admitted to NHS if I have evidence of involvement for each section?    

 

Admission is based on strong credentials in each of the four areas.  Not all 

activities require the same level of participation or commitment.  Admission is 

granted at the discretion of the Faculty Selection Committee.  Service to 

school, community, and leadership are all requirements for selection.  A 

particularly strong section in one domain will not necessarily compensate for a 

weak section in another domain.    

 

2. I participate in many activities for my sports booster/parent club. Can I count these 

as service hours?  

 

Many sports teams expect their athletes to participate in one or more booster club 

activities. Many times, the fundraisers and activities benefit your team. As a result, 

you may not count the hours spent on booster activities toward Service to 

Community. The Committee considers this “double-dipping.” You are already 

getting credit under Section 1 - Service to School for the team membership. You 

cannot get double points by counting these activities under Section 3 - Service to 

Community as well. (See #11 for a definition of Service to Community.)  

  

3. I am a member of Key Club. Can I count those activities towards my service hours?  

 

You have a choice. You can count Key Club under Section 1 - Service to School, 

OR you may count your service hours towards Section 3 - Service to Community. 

Where do you need the credit? You may not “double-dip” and use the same 

activity under two sections.   

  

4. What does the Committee consider leadership?  

 

Most importantly, leadership should be appointed or elected. Many of you possess  

“leadership skills,” or lead by example, that is not disputed. However, the CB East 

NHS chapter requires a more tangible demonstration of leadership. Many students 

have leadership roles in student government, sports, scouting, religious 

organizations, and places of employment.  Leadership is the ONLY area for which 

something may be considered under two sections – for example, if you play 

baseball and are a team captain, you may list this as service to school and 

leadership.  

 

Leadership will ultimately be decided by the Faculty Selection Committee.  In the 

past teaching Sunday School, coaching Little League, or giving lessons on an 

ongoing basis have been considered leadership roles by the committee.  The FSC 

does not consider umpiring, refereeing, lifeguarding or babysitting as 

acceptable forms of leadership.    

 



5. Is it possible to demonstrate leadership without an elected or appointed position?    

 

While elected or appointed leadership is the ideal, in some cases students without 

leadership titles have demonstrated outstanding leadership in an organization.  For 

instance, a student may have taken the initiative to organize and run a school-wide 

fundraiser as a member of a service club.  This demonstrates significant 

organization, planning, management of other students, and follow-through which 

the FSC considers essential to demonstrate exceptional leadership.  If applicable to 

you, there is a section of the in-school activity form that your advisor will 

complete. If it is an out of school activity, you may wish to stress the need for this 

additional information to your advisor so they may include it in their letter of 

reference.    

  

6. Can I count my Choir/Concert Band class for Section 1 - Service to School?  

 

Any class you take for CB East academic credit may not be counted as service to 

school or service to community. Even the hours after school and the concerts are 

requirements.  However, there are some activities that would count since they are 

not a part of a school class.  These may include:  Marching Band, Pit Orchestra, 

Men’s and Women’s Choir, Select Choir, and String Ensemble.    

 

7. What if I can’t get one of my Activity Evaluation forms back before the application deadline?  

 

The CBE NHS In School and Out of School Activity Evaluation Form deadline is 

set in stone. Any documentation not received by the due date will not be 

considered. Since NHS application invitation letters were sent home in mid-July, 

two months is enough time to adequately complete the application and procure all 

documentation.   

  

8. I just joined a new club this year. Can I count it under Section 1 - Service to School?  

 

Significant participation in the activity in question must have occurred PRIOR to 

submission of your application for that activity to count for membership purposes. 

For example, if you PLAN to be on the baseball team in the spring or to lead a 

Youth Group class in January, this does not count as an activity you have 

completed. However, if you were elected as a team captain for a fall sport after 

your sophomore season but completed significant work in this role between the 

end of your sophomore fall sports season and the junior year application deadline, 

you may list this as leadership.  

  

Only activities performed starting your SOPHOMORE year are eligible for 

application purposes. If you received awards at your Ninth Grade Graduation 

assembly, THEY ARE NOT TO BE INCLUDED IN YOUR APPLICATION.   

  

9. What if I’m absent the day the application is due?  

 

The deadline is set in stone. Absent or not, the application is due on the due date. 

Not waiting until the last minute will eliminate the worry of missing the due date.  

 



10. How does the Committee determine whether I meet the requirement for “good character”?  

 

Good character is one of the four tenets of National Honor Society members. The 

Committee gauges this by checking the discipline record of each applicant. Any 

record of cheating, plagiarism, intentional dishonesty, or repeated infractions of 

school policy within the past 12 months would disqualify a student from 

membership in NHS. This applies to criminal offenses in the community as well. 

Additionally, any dishonesty in completing this application would disqualify a 

student from membership as well. Students who have committed infractions 

greater than 12 months prior to application may complete an additional form 

discussing this infraction.  In addition, teachers, coaches, and administrators are 

asked to comment on character of applicants.  

  

11. Can I get my parents, or a relative, to write a letter verifying leadership or 

community service?  

 

Because of the obvious conflict of interest, unfortunately the Committee cannot 

consider activities that are only verified by parents and/or relatives. Usually, an 

outside person can still be asked to verify your participation. It is rare that there is 

no one else affiliated with an activity that would necessitate your parent writing the 

letter.   

  

12. How does the Committee define “Service to Community”?  

 

Service to Community is seen as volunteering in meaningful activities that serve 

the needs of the general community. The general community is seen as existing 

beyond family and school, and represents not-for-profit organizations. For 

example, a student who volunteers to help address envelopes at a realtor’s office is 

not serving the needs of the larger community, but benefiting a small group of for-

profit individuals. There are many not-for-profit organizations in the Central Bucks 

community that would benefit greatly from having our students volunteer to help 

them. Of course, any activity for which you receive compensation will not be 

considered under this section.  

  

13. I cleaned out my closets and donated the contents to a charitable organization. Can 

this count as “Service to Community”?  

 

The Faculty Selection Committee believes that community service should be an 

ongoing, participatory activity. Cleaning out one’s closet and donating clothes and 

toys is a charitable activity, but it does not fit the description of ongoing, 

participatory involvement.  

  

14. As a junior, I don’t think I meet all the requirements for membership this year. Can 

I reapply next year?  

 

As long as you keep up your grades, you will be invited to apply again as a senior. 

Every year the NHS inducts both juniors and seniors in the fall.  

 

  



15. I participated in the Relay for Life. Can I count the full 24 hours I was at the track?   

 

You may count the time spent gathering donations and actually walking/running 

around the track. For most students, this comes to 2 hours. You may not count 24 

hours for Service to Community.  

 

This also applies to other events in which you may participate like charity music 

performances or runs. While a runner or musician may spend hours preparing for 

these events, for our purposes only your time actually completing the final task 

will count as service. Participating in a charity concert will only earn you the hours 

of the concert, not the hours required to prepare or rehearse for the concert.  

  

16. Once I become a member, do I always remain a member of the NHS?  

 

In order to receive credit for membership and to stay in good standing, members 

must adhere to all CB rules and local laws, maintain a cumulative GPA of 3.5, 

perform a minimum of 15 hours of community service at a minimum of 4 NHS 

sponsored events and pay annual dues each year of membership.   

  

17. Can I get my application packet back once it is evaluated by the Faculty Selection 

Committee?  

 

We are unable to return any information you provide in your application packet.  

Many advisors and coaches agree to write letters of recommendation on condition 

of anonymity.  It would be disingenuous of us to violate their trust and return the 

sealed contents to you.  Please be sure to make copies of any special awards or 

supplemental materials you are including.  Do not provide the originals.    

 

18. I volunteer to serve as a peer tutor. Does that count as leadership? 

 

Leadership generally requires evidence of the creation, management, or 

implementation of a project. Working as a tutor is an act of community service but 

is generally not leadership.  

 

19. Who determines if I am granted admission to the NHS? What happens if my 

application is denied? 

 

The CB East Faculty Selection Committee evaluates every application. Admission 

is based on strong credentials in each of the four areas (service to school, service 

to community, leadership, and character). No candidate is awarded membership 

based on academic achievements alone, regardless of class rank, GPA, test scores, 

or academic awards. Administrators and NHS advisors do not make any 

decisions regarding the acceptance or denial of applicants. This job is left to 

the sole discretion of the Faculty Selection Committee. If the committee 

determines that your application does not warrant admission, if you are a junior you 

will be able to reapply your senior year as long as you maintain a 3.5 cumulative 

GPA. Often students strengthen their leadership and service to school and 

community during their junior year. 

  


